Dünya Bankası, Orta Asya’da Yeşil Finansman Planı ile Sürdürülebilirlik Hedefliyor

By admin Eki4,2024

Dünya Bankası, Orta Asya’da çevresel sürdürülebilirliği artırmak için yeni bir yeşil finansman konsepti geliştirdi. 2024 Green Energy & Waste Recycling Forumunda açıklanan bu plan, özellikle Kazakistan ve Özbekistan’ın çevresel ve ekonomik sorunlarına çözüm sunmayı hedefliyor.

Kazakistan’daki Hedefler

Kazakistan’da, planın merkezi noktası, inşaat ve yıkım atıklarının yönetimi. Dünya Bankası, 2030 yılına kadar bu atıkların %95’inin yeniden kullanılmasını istiyor. İlk aşama Almatı şehrinde gerçekleştirilecek. Uygulamanın, inşaat, sanayi ve tarım sektörlerine entegre edilmesi planlanıyor. Yapılan hesaplamalara göre, inşaat ve yıkım atıkları yıllık 871 ton azaltılabilir, bu durum sera gazı emisyonlarını düşürerek çevresel fayda sağlayacaktır.

Özbekistan’da Tarımsal Yenilikler

Özbekistan için öne çıkan unsurlar ise tarım-gıda sektöründe uygulanacak yenilikler. Ülkede, hasat sonrası ürün kaybı oranı %45’e ulaşmakta. Dünya Bankası, bu kaybı azaltmak amacıyla suyun yeniden kullanımı ve kimyasal gübrelerin kompost ile değiştirilmesi üzerine çalışacak. Bu stratejilerin, ülkeye yaklaşık 860 milyon dolar ekonomik kazanç sağlaması öngörülüyor.

Sonuç

Geliştirilen yeşil finansman konsepti ile Orta Asya’nın hem çevresel sorunlarına hem de ekonomik zorluklarına çözüm üretilmesi hedefleniyor. Bu proje, bölgedeki sürdürülebilir gelişimin önünü açacak önemli adımların başında geliyor.

By admin

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir