Ortadoğu’da Tansiyon Yükseliyor

By admin Eki7,2024

**Ortadoğu’da Tansiyon Yükseliyor**

Hizbullah füzeleri, 7 Ekim 2024 tarihinde İsrail’in Hayfa kentine saldırıda bulunarak bölgedeki gerginliği artırdı. Bu saldırı, 7 Ekim 2023’te Hamas’ın gerçekleştirdiği Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan ve bir yıl içinde kuzeye doğru ilerleyen saldırıların bir parçası olarak değerlendiriliyor.

**Saldırılar ve Yanıtlar**

İsrail, Gazze Şeridi’ne yönelik bombardımanlarını sürdürürken, son günlerde Lübnan’a da saldırılarını artırmış durumda. 23 Eylül 2024’ten bu yana, İsrail ordusunun Lübnan’a yönelik hava saldırıları devam ediyor. Hizbullah, Hayfa’nın güneyindeki Carmel Askeri Üssü’nü hedef alarak yedi füze fırlattı. Bu füzelerden ikisi Hayfa’ya, beş tanesi ise Tiberya’ya isabet etti. Saldırıda 10 kişinin yaralandığı bildirildi.

Lübnan sağlık kaynakları, İsrail’in Dahiye bölgesine düzenlediği hava saldırılarında St Therese Hastanesi ile Er-Rasul el-Azam Hastanesi’nin hizmet dışı kaldığını duyurdu. Bu da, İsrail’in Şii milis gücü Hizbullah’a karşı artan saldırılarının sivil altyapıya olan etkisini gözler önüne seriyor.

**Artan İnsani Kriz**

Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki saldırısının ardından, İsrail’in gerçekleştirdiği bombardımanlar sonucunda bölgeyi sarsan büyük bir insani kriz yaşanıyor. Savaşın etkisi, bir milyon insanın yerinden olmasına neden oldu.

Analistler, uzun süredir devam eden çatışmaların, Ortadoğu’da istikrarsızlığa yol açtığını ve bölgede bir savaş tehdidinin giderek arttığını belirtiyor.

Savaşın odak noktası, Hizbullah’ın Beyrut’taki kalelerine yönelik bombardımanlar ve sınır köylerine yönelik kara harekâtlarına kaydırılmış durumda. İran destekli gruplar, 8 Ekim’den itibaren Hamas’ı desteklemek için füze saldırıları düzenlemeye başladı.

Bu durum, Ortadoğu’da yükselen tansiyonun ve potansiyel bir savaşın eşiğinde olunduğunu gösteriyor.

By admin

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir