Filistin’deki Zulmün Uzun Tarihi

By admin Eki20,2024

Dünya, 7 Ekim 2023’te İsrail’in uyguladığı şiddet ve saldırılara dikkat çekerken, Filistin halkı bu zulme on yıllardır maruz kalıyor. İsrail’in işgal, yıkım ve infaz politikaları 76 yıldır aralıksız devam ediyor.

İsrail’in Kuruluşu ve Filistin’deki Etkileri
İsrail, 14 Mayıs 1948 tarihinde kuruldu. Bu tarih, Filistin halkı için büyük bir felaketi simgeliyor. Necbe (Felaket) olarak bilinen bu dönemde, İsrail güçleri yaklaşık 1 milyon Filistinliyi sürgün ederek, 675 köy ve kasabayı yok etti. Bu süreçte binlerce Filistinli de hayatını kaybetti.

Süregelen Saldırılar ve İşgal
Nekbe’den sonra, İsrail’in katliamları durmadan devam etti. Şaron katliamı, Sabra ve Şatilla katliamı, Kudüs ve Cenin katliamlarıyla kan döküldü. İşgalini her geçen gün genişleten İsrail, şu anda 27 bin kilometrekarelik Filistin topraklarının %85’ini kontrol altında tutmakta. Bu durum Filistinlileri öz yurtlarında mülteci konumuna getirmiş, milyonlarca insan evlerinden zorla göç ettirilmiştir.

Yerli Nüfus ve Yerleşim Politikasının Artışı
Dinî fanatizmle hareket eden illegal yerleşimcilerin sayısı ve onların gasbettikleri Filistin toprakları her yıl artıyor. Bugün Birleşmiş Milletler üyesi olup da resmî sınırları henüz netleşmemiş tek devlet olan İsrail, bu sorunu derinleştiriyor.

Soruların Cevapsız Kalması
74. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda “İsrail’in sınırları neresidir?” sorusu tüm dünyaya sorulmuş ve o günden bu yana herhangi bir cevap alınamamıştır.

Tehlikenin Farkında Olmak
İsrail’in giderek yayılmacı politikaları durdurulmadığı takdirde tehditlerin artacağı öngörülüyor. Ülkede bu durumu göremeyen bazı kişiler olsa da, tehlikenin farkında olanlar, gerekli tedbirleri alma çabasında.

By admin

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir